هاردنر چیست؟
اگر جزو افرادی باشید که از رزین اطلاعاتی دارند، بدون شک اسم هاردنر را زیاد شنیده اید. اگر هم خودتان با رزین کار می کنید، حتما از هاردنر نیز استفاده کرده اید. و احتمالا می دانید که هاردنر چیست و چه کاربردی دارد. استفاده از هاردنر یکی از مراحل مهم در تهیه ی انواع رزین می باشد. در این مقاله از وبسایت شرکت پارتاکنا رزین، مرکز خرید هاردنر، بیش تر با این ماده آشنا می شویم.
آشنایی با هاردنر
معنای لغوی هاردنر سخت کننده می باشد. و همانطور که از نامش پیداست بر روی سطوح سختی ایجاد می کند. اما مواد تشکیل دهنده ی آن چیست؟ هاردنر از ترکیبات شیمیایی مختلفی تشکیل شده است. معمولا از آلیفاتیک، سیلکوآلیفاتیک و یا هیدروکربن در آن استفاده می شود.
انواع هاردنر را می توان به صورت های زیر مشاهده نمود:
- هاردنر پلی آمید
- هاردنر پلی آمین
- هاردنر انیدرید
- هاردنر فنل آمین
در ادامه ویژگی های هر کدام را توضیح خواهیم داد.
هاردنر پلی آمید
این نوع هاردنر از پلی آمید ساخته می شود. از ویژگی های آن می توان به استحکام، چسبندگی، انعطاف پذیری و ضد آب بودن اشاره کرد. بیش تر برای خشک کردن رنگ های صنعتی، پوشش های محافظت کننده، روکش های کف، پرایمر ها و چسب های مصالح ساختمانی استفاده می شود.
هاردنر پلی آمین
این نوع هاردنر نیز از پلی آمین ساخته شده است. ویژگی های خاص آن درجه ی غلظت بالا و مقاومت در برابر مواد شیمیایی است. به همین دلیل نیز در کارخانه ها و آزمایشگاه ها که با مواد شیمیایی سر و کار دارند، کاربرد زیادی دارد.
هاردنر انیدرید
همانطور که پیداست از انیدرید تشکیل شده است. از مشخصات اصلی آن می توان به عایق بودن و مقاومت بالا در برابر حرارت اشاره کرد. از این رو در صنایع الکترونیکی کاربرد زیادی دارد. همچنین برای ساخت کامپوزیت، تجهیزات الکترونیکی و ساخت قالب لوازم برقی مورد استفاده قرار می گیرد.
هاردنر فنل آمین
فنل آمین در این نوع هاردنر مورد استفاده قرار گرفته است. به این دلیل که سرعت خشک شدن بسیار زیادی دارد و در دماهای پایین نیز به راحتی سخت می شود، به طور خاص در صنعت کشتی سازی به کار برده می شود. این نوع نیز در برابر مواد شیمیایی مقاومت زیادی دارد. علاوه بر صنعت کشتی سازی، در قایق سازی و لوله سازی نیز کاربرد دارد.
کاربرد هاردنر چیست؟
هاردنر در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا به عنوان سخت کننده، افزایش دهنده ی مقاومت و ترمیم کننده کاربردهای زیادی دارد. مهم ترین کاربرد آن در تهیه ی رزین هاست. مثلا رزین اپوکسی در حالت عادی به سختی خشک می شود و یا اصلا خشک نمی شود. بنابراین از هاردنر در مرحله ی پخت (خشک شدن) استفاده می کنند تا به راحتی سفت و سخت شود.